This post contains a recipe. In case you're confused about what kind of
blog this actually is – I’ve stated that I share my creative projects here, and
cooking is also creating, so this isn’t stretching things too far, right? ;)
As this is about Dutch pancakes or pannenkoeken and may appeal mainly to
Dutch readers, I’m continuing in Dutch. But scroll down for an English translation
if you want to try this traditional dish from the Netherlands!
Best raar om voor het
eerst in het Nederlands te bloggen! Goed, vroeger kocht ik ‘meergranen pannenkoekmeel’
omdat ik dacht dat dat gezonder is. Niet alleen maar tarwe, maar wat meer
variatie. Nu weet ik dat ingrediënten op verpakkingen staan in volgorde van de hoeveelheid
die erin zit, en op een gegeven moment viel het me op dat de andere granen dan
tarwe ná het zout genoemd werden. Dat wil zeggen dat er meer zout in het
mengsel zat dan boekweit, maïs en haver. Er werd dus alleen een snufje van de
andere granen toegevoegd, om het product meergranen te kunnen noemen... Tegenwoordig
lezen steeds meer mensen de verpakking van een product, en dus heeft men een
nieuw trucje bedacht: het geheel aan granen noemen en daarna het zout, waardoor
de afzonderlijke percentages niet meer meewegen. Slim... Maar van dat soort
misleiding houd ik helemaal niet, en dus ben ik zelf mijn pannenkoekmengsel gaan
mengen. Echt meergranen, met gelijke aandelen van elk graan! Het recept is
bijna zo simpel als het gebruiken van pannenkoekmix; je hebt alleen wel vier
soorten meel nodig – of zie mijn volgende post voor nog een tip!
Recept meergranen pannenkoeken (2 personen)
50 g volkoren tarwe- of
speltmeel
50 g boekweitmeel
50 g havermeel (ik vind
het lekker als dit wat grover is)
50 g maïs- of gierstmeel
½ tsp zout
¼ tsp bakpoeder
1 ei
400 ml melk (of non-dairy milk)
Meng de vier meelsoorten*, het zout en het bakpoeder, en voeg
daarna het ei toe. Kluts even met een garde, en voeg daarna, al klutsend,
beetje bij beetje de melk toe, tot een vrij dun beslag is ontstaan.
De pannenkoeken bakken
zoals gebruikelijk, en beleggen met je gebruikelijke beleg!
Ik vind deze pannenkoeken
echt veel meer smaak hebben dan die gemaakt van een standaard meergranen pannenkoekmengsel.
Aangezien dat dus vooral uit bloem bestaat, vind ik de pannenkoeken nogal klef.
Daarnaast is mijn versie volkoren en dus ook nog veel gezonder. En dit mengsel
heeft ook nog minder de neiging om te klonteren! Wat mij betreft dus alleen
maar voordelen.
* Minder soorten meel gebruiken, bijvoorbeeld 100 g tarwe- of spelt en 50 g elk van
twee andere soorten, of 67 gram elk van drie soorten, kan natuurlijk ook! Dat
maakt niet heel veel uit voor de smaak.
I've never taken a photo of my own pancakes! But they look something like this :P (from https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Takeaway) |
Dutch multigrain pancakes
recipe (serves two)
The recipe is almost as easy as using premixed flour, but you will need
four different flours. Or see my next post for a tip!
50 g whole wheat or spelt flour
50 g buckwheat flour
50 g oat flour (I like this is a little coarser than the other flours)
50 g corn or millet flour
½ tsp salt
¼ tsp baking powder
1 egg
400-450 ml milk (or non-dairy milk)
Mix the four kinds of flour (you can also use
fewer kinds, or different proportions of flour; this usually doesn’t affect the
flavour that much), the salt and the baking powder. Then add the egg and whisk
for a while. Next, while you keep whisking, slowly add the milk until you have
a rather thin batter (it should be much thinner than that of American
pancakes!). Bake quickly on quite high heat, using your cooking fat of choice.
This recipe makes several pancakes. These are traditionally eaten with bacon,
apple and cinnamon, cheese or syrup – bacon and apple can be added to the pan before
the batter, cheese after baking the first side and flipping, while syrup is
added once the pancake is on the plate. Enjoy!
No comments:
Post a Comment